Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op de meeste gestelde vragen. Of het nu het aansluiten van een stekker is,
hoeveel een lading mag uitsteken of wat uw auto mag trekken, het staat er allemaal bij.
Mochten wij u specifiek ergens mee kunnen helpen of staat uw antwoord er niet bij?
Laat het ons weten!

U moet de lading van uw aanhangwagen zodanig vastzetten, zekeren of afdekken dat de lading of delen daarvan tijdens het rijden niet van het voertuig kunnen vallen. Hierbij moet u ook rekening houde met noodstops, plotselinge uitwijkmanoeuvres of een slecht wegdek. Voor een ladingnet, bladdoek of afdekzeil voor uw aanhangwagen kunt u contact met ons opnemen voor de mogelijkheden. Wij hebben veel afmetingen en modellen direct uit voorraad leverbaar!

Aanhangwagens met een draagvermogen kleiner dan 750kg moesten voorheen een hulpkoppeling hebben. Nu is dit niet langer verplicht, zit deze wel op de aanhangwagen, dan is men ook verplicht hem te gebruiken.
Aanhangwagens met een draagvermogen groter dan 750kg moeten een losbreekinrichting hebben, welke met een vast deel van de auto verbonden moet zijn. Meestal is er een vaste voorziening aan de trekhaak zelf. Deze mag nooit los over de kogel gehangen worden. Wij hebben de onderdelen hiervan op voorraad en tevens kunt u bij ons u hulpkoppeling laten monteren. U kunt hiervoor contact met ons opnemen.

De lading mag nooit aan de voorzijde van de aanhangwagen uitsteken. De lading mag niet meer dan 1,00m achter het voertuig uitsteken en de lading mag niet meer dan 5,00m achter de achterste as van het voertuig uitsteken. Voor ondeelbare lading is de uitzondering dat deze totaal 3 meter breed mag zijn. Normaliter mag de lading niet breder als 2,55m zijn. Wanneer u twijfelt of een oplossing zoekt voor het vervoeren van uw lading, neem contact met ons op.

Om met een aanhangwagen of caravan te rijden hebt u niet altijd een BE-rijbewijs nodig.

  • Uw rijbewijs B volstaat zolang de aanhangwagen inclusief laadvermogen niet meer weegt dan 750 kg.

In bepaalde gevallen is het toegestaan een aanhangwagen van meer dan 750 kg te trekken met alleen een geldig Nederlands rijbewijs B.
Dan gelden daarvoor wel twee voorwaarden:

  • De aanhangwagen mag inclusief laadvermogen niet meer zijn dan de ledige massa van het trekkende motorvoertuig
  • De toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer dan 3500 kg zijn.

Voorbeeld 1: Ledige massa motorvoertuig: 700 kg
 Toegestane maximum massa aanhangwagen: 730 kg
 Vereist: rijbewijs B
. Reden: aanhangwagen is lichter dan 750 kg Voorbeeld 2: Ledige massa motorvoertuig: 750 kg
 Toegestane maximum massa aanhangwagen: 950 kg 
Vereist: rijbewijs BE
. Reden: toegestane maximum massa aanhangwagen is meer dan 750 kg en tevens meer dan de ledige massa van het motorvoertuig

Banden met de juiste spanning remmen beter, verkleinen de kans op slingeren, slijten minder snel en u rijd zuiniger.
Hieronder een overzicht van de meest voorkomende bandenmaten met de juiste bandenspanning:

Bandenmaat: Bar:
4.00 x 8 4
5.00 x 10 4
155R13 2.5
195/50 B10 6.5
155/70 R12C 6.5
175R13C 4.5
185/60R12C 6.5
195/50R13C 6.5
185 R14C 4.5

Staat de maat er niet tussen staan of twijfelt u, neem contact met ons op 040-211 11 06

Bovag adviseert zowel bij vouwwagens, caravans als aanhangwagens om de banden na 6 jaar te vervangen. Dit omdat dan de kans op een klapband aanzienlijk groter word. U kunt op alle banden die na 1996 geproduceerd zijn op de band zelf aflezen hoe oud de band is. Bekijk hiervoor de DOT-code op de zijkant van de band. U ziet een code met vier cijfers. De eerste twee geven het weeknummer aan van de productie, de tweede het jaartal. Daarnaast is kunt u controleren of de band een verplichte minimale profieldiepte heeft van 1,6 mm en of deze geen droogtescheuren heeft.

Wanneer een van deze punten voorkomt of de banden ouder zijn dan 6 jaar, overweeg dan de banden te vervangen. Wij hebben de meest voorkomende banden uit voorraad leverbaar.
Mocht u twijfelen, neem gerust contact op zodat wij u hierin kunnen adviseren.

Aanhangwagens met een maximaal laadvermogen van boven 750 kg moeten voorzien zijn van een eigen kenteken. Koopt u een nieuwe of gebruikte aanhanger bij een BOVAG-bedrijf, dan wordt het kentekenbewijs automatisch op uw naam gezet. U hoeft hiervoor niet meer apart naar het postkantoor. Een aanhanger onder de 750 kg moet zijn voorzien van een witte plaat met het kenteken van het trekkend voertuig. Het is NIET toegestaan om zelf een kentekenplaat te maken (en gebruiken) van karton o.i.d. Voor het huren van een aanhangwagen met of zonder kenteken kunt u eens onze huurvloot bekijken.

Een Tempo 100 ontheffing voor de maximum snelheid met uw aanhangwagen of caravancaravan op autosnelwegen in Duitsland kunt u als volgt aanvragen: Wanneer u in het bezit bent van een Tempo 100 ontheffing, mag u met uw voertuigcombinatie (aanhangwagen, caravan of vouwwagen) 100 km/uur rijden (in plaats van 80 km/uur) op de autosnelwegen in Duitsland. Om voor een Tempo 100-ontheffing in aanmerking te komen moet uw auto, aanhangwagen, caravan of vouwwagen aan bepaalde eisen voldoen: Eisen Tempo 100 ontheffing

Het gereed maken van uw aanhangwagen, caravan of vouwwagen en de aanvraag voor een Tempo 100 kunnen wij voor u verzorgen. Via de volgende link kunt u een afspraak maken.

Hieronder een overzicht van de snelheid waarmee met een aanhangwagen gereden mag worden. Voor verdere vragen, neem gerust contact met ons op!

Land Autosnelwegen Overige wegen Maximale breedte
Nederland 90 80 2,55
Frankrijk (bij regen) 130 (110) 90 2,55
Duitsland 80 80 2,55
België 120 90 2,55
Groot-Brittannië 96 80 2,55
Luxemburg 90 75 2,55

Met een Tempo 100 goedgekeurde aanhangwagen mag in gevallen 100 km/h gereden worden. Dit is met name een vereiste in Duitsland.

Op het kenteken van uw auto onder “maximum aanhanger gewicht geremd” kunt u lezen wat uw auto mag/kan trekken. Dit noemt men ook wel maximaal trekgewicht van de auto. Wat uw auto maximaal mag trekken staat op het kentekenbewijs van uw auto of is online op te vragen via de website van de RDW.

Verdeel de lading gelijkmatig. • Plaats zware lading zoveel mogelijk in het midden boven de as. • Let op de kogeldruk, die moet tussen 45 en 75 kg liggen. • Zet de lading goed vast met deugdelijke spanbanden of touw. • Dek de lading altijd af met een net. • Houdt u altijd aan het maximale laadvermogen (en blijf daar liefst iets onder). • Controleer geregeld de bandenspanning van de aanhanger en de auto.  Voor verdere vragen omtrent de belading kunt u altijd contact met ons opnemen.

Dan moet u uw kentekenbewijs laten aanpassen door de RDW. Afhankelijk van de wijziging van de toegestane maximum massa kan dat schriftelijk via een formulier of moet u uw voertuig laten keuren door de RDW. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Bij een regelmatig gebruik van de aanhangwagen is een jaarlijkse BOVAG-onderhoudsbeurt aan te bevelen. Wordt de aanhangwagen alleen gebruikt tijdens de vakantie, dan kan eens per twee jaar voldoende zijn. Voor meer informatie of het inplannen van onderhoud of een BOVAG-onderhoudsbeurt kunt u contact met ons opnemen

Sinds 1 juli 2006 moeten aanhangwagens tot 750 kg verplicht voorzien zijn van een of meer mistachterlichten. Deze verplichting geldt ongeacht het bouwjaar van de aanhanger. Wel geldt er een uitzondering: indien de trekkende auto geen mistachterlicht heeft, dan hoeft de aanhangwagen die ook niet te hebben. Voor aanhangwagens die zwaarder zijn dan 750 kg (dus voorzien van een eigen kenteken) geldt dat zij één of twee mistachterlichten moeten hebben, als ze zijn gebouwd na 31 december 1997. Als de aanhangwagen eerder is toegelaten, is een mistachterlicht niet verplicht. Voor onderdelen, montage, reparatie of onderhoud van uw aanhangwagens kunt u contact met ons opnemen.

Een achteruitrijlicht is bestemd voor het verlichten van de weg achter het voertuig en voor het waarschuwen van overige weggebruikers dat het voertuig achteruit rijdt of achteruit gaat rijden. Een achteruitrijlicht is verplicht indien het voertuig na 31 december 1997 in gebruik is genomen.

Omdat wij een groot aanbod aanhangwagens hebben, helpen wij je graag door gerichte vragen te stellen over het gebruik van de aanhangwagen. Want een aanhangwagen moet bij jou en je klussen passen. Of je nu hovenier, aannemer, glaszetter, motorcrosser of doe-het-zelver bent. Bel ons voor advies of nog beter: kom bij ons aan!

In Nederland geldt nog geen wettelijk verplichte keuring voor aanhangwagens, zij het dat de aanhangwagen moet voldoen aan de wetgeving.
Om ervoor te zorgen dat de aanhangwagen voorzien word van het benodigd onderhoud kan gesteld worden dat de BOVAG-onderhoudsbeurt in feite nu al een ‘APK-keuring’ omvat.
En naast de volledige keuring van uw aanhangwagen wordt bij de BOVAG-onderhoudsbeurt ook direct onderhoud uitgevoerd. De onderhoudsbeurt wordt geaccepteerd door politie, VCA en ISO. Voor een bedrijfsmatig gebruik van de aanhangwagen is dit dan ook een jaarlijkse verplichting. Veilig op weg dus.

Een BOVAG-onderhoudsbeurt is een combinatie van keuring en onderhoud van alle wezenlijke onderdelen van uw aanhangwagen.De verschillende onderdelen worden gecontroleerd, waar nodig gedemonteerd en gesmeerd. Bij deze onderhoudsbeurt wordt uitgebreid aandacht besteed aan de oplooprem, assen en chassis, opbouw en de verlichting.
Indien er geen gebreken aan het licht komen, of wanneer noodzakelijke reparaties zijn uitgevoerd wordt de BOVAG-keuringssticker uitgegeven als bewijs van een goed onderhouden aanhangwagen.

Heeft u nog vragen of wilt u een BOVAG-onderhoudsbeurt of reparatie inplannen? Plan hier uw afspraak in. Heeft u vragen? Bel ons, stuur een email of een Whatsapp bericht zodat wij u direct kunnen helpen.

Meer weten?

Heeft u een specifieke vraag, wilt u een afspraak met ons maken
of bent u benieuwd welke oplossingen wij u kunnen bieden?
U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. Via het contactformulier, email, telefoon of whatsapp, net wat u prettig vindt.